SA SRCEM ZA SVE LJUDE – U SVIJET

Piše: Slavko Klisura

Kada ulazite u prostor goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije dočekuju vas osmjesi i pozdravi u kojima su nepresušna životna energija, optimizam, snaga, vjera u ljude. I u čas se ta energija prenese na vas i osvoji vas.

Tako to biva kada se srcem sniva. A u ovom Udruženju srcem snivaju i srcem rade već dvadeset četiri godine. Imam privilegiju i sreću da se sa članovima, članicama i aktivistima ovog udruženja susrećem već decenijama i dijelim sve njihove uspjehe i iskušenja, a bilo ih je dosta.

Zato i danas, sa radošću odlazim u radionicu ovog Udruženja koja nosi simbolično ime „ „Životna pomoć“. I naravno, na vratima me dočekuju Mirsada i njeni prijatelji, uposlenici i pomažući članovi Udruženja. Na kratko skidamo maske kako bismo razmijenili osmjehe koji su zaštitni znak i ove radionice, već nekoliko godina poznate u Goraždu, Bosansko – podrinjskom kantonu ali i mnogo dalje.
Ovo goraždansko Udruženje i njegovi članice i članovi, pokazujući gotovo nevjerovatnu snagu duha i htijenja, i kroz proizvode što nastaju u radionici, radeći za sve ljude i u vrijeme pandemije, već su dobrano zakoračili u svijet.

Primjer iz proteklih dana – zahvaljujući upornosti i brojnim prijateljima, vrijednom radu i zavidnom kvalitetu proizvoda, ovo je udruženje iz radionice „ Životna pomoć“ izvezlo 1.000 zaštitnih maski u SAD. Naručilac je te maske darivao Fondaciji „ Florence Fuller u Južnoj Floridi, o čemu su u niz navrata izvjestili i mediji u toj zemlji.

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije djeluje od 1996. od kada se aktivno angažuje na zastupanju prava osoba sa invaliditetom u svim segmentima zivota, kao jednoj od najranjivijih kategorija u našem društvu, kao i na upošljavanju osoba sa invaliditetom u svojoj zaštitnoj radionici.
-Rad našeg Udruženja poznat je i uglavnom priznat u zajednici, posebno među građanima.. No, društveno-politička situacija u BiH je takva da velik broj problema i potreba marginaliziranih grupa ne može biti riješen na lokalnom nivou. Nužno je pridobiti podršku viših nivoa vlasti kako bi se razbijali negativni stereotipi, a pozicija marginaliziranih grupa proboljšala u cjelini. Mi sanjamo Bosnu i Hercegovinu u kojoj će osobe oboljele od cerebralne paralize i distrofije, kao i svi koji danas pripadaju marginaliziranim grupama živjeti kao ravnopravni članovi zajednice i imati svoje mjesto u društvu.“ ističe predsjednica udruženja Mirsada Ćulov.

„U radionici ima 5 uposlenih, kojima je to istinska radna okupacija. Zbog situacije koja je trenutno u BiH i svijetu, u radionici angažujemo radnu okupaciju u minimalnom obimu, za one članove koji nisu u radnom odnosu. Projekat jačanja radionice i nabavke pamuka podržao je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH. Ovom prilikom se zahvaljujemo fondu i naravno hvala ovim preslatkim manekenkama, našim pomažućim članicama“ – kaže Mirsada.
U radionici „ Životna pomoć“ uvjek je radno. I veselo. U takvoj atmosferi protiče i nova aktivnost. Fotografisanje za promociju još jednog vrijednog proizvoda u ovoj radionici – kecelja za domaćinstva. U tome sa mnogo strpljenja i osmjesima učestvuju pomažuće članice Udruženja Amila Obuća i Amina Hubjer koje su sa radošću preuzele uloge manekenki. Dio te atmosfere donosimo uz ovaj tekst.
I opet prijateljski razgovori. I opet me, iznova i iznova Mirsada i ostali članovi i članice Udruženja oduševljavaju životnim optimizmom, pokazujući koliko osobe sa invaliditetom mogu biti snažne. Sa duhom koji sve pobjeđuje.

Aktivnosti UCD Goražde na promociji aktivnosti radionice „Životna pomoć“ podržava CARE International Balkans u okviru projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, a financijski podržavaju CARE Češka i Vlade Češke Republike.

Izvor: https://www.facebook.com/ucpdgorazde/posts/2776710485893354